Prickkontroll Hudläkare

Prickkontroll utförs av vår hudläkare Dr. Daniel Andernord.

En prick-kontroll är en grundlig undersökning av huden för att upptäcka eventuella hudsjukdomar eller hudförändringar som kan vara cancerframkallande. Om några oroande hudförändringar upptäcks remitteras du vidare till sjukvården.

 

Om kontrollen

En prick-kontroll är en vanlig procedur som utförs av dermatologer för att bedöma hudens hälsa och upptäcka eventuella hudsjukdomar eller hudförändringar som kan vara cancerframkallande.

Här är en steg-för-steg-beskrivning av hur en hudprick-kontroll normalt går till:

Anamnes: Frågor om medicinsk historik och familjehistorik för eventuella hudsjukdomar, solexponering, solarium, kost och andra relevanta faktorer som kan påverka hudens hälsa.

Undersökning: Inspektion av hela huden sker från topp till tå för att titta efter eventuella tecken på hudsjukdomar, missfärgningar, hudskador eller hudförändringar. Dermatologen kan också känna på huden för att hitta några knölar eller ojämnheter. Vi denna undersökning används ett dermatoskop, en speciell typ av mikroskop för hud, för att undersöka hudförändringar i detalj. Detta hjälper dem att avgöra om det finns några tecken på cancerframkallande hudförändringar.

Rådgivning: Efter att ha undersökt huden kommer Dr Daniel att ge dig råd om solskydd, hudvårdsprodukter, och hur du kan förebygga hudsjukdomar.

Hudförändring: Vid eventuella fynd av hudförändringar kan en biopsi behöva utföras. Detta innebär att ett prov av huden skickas till ett särskilt laboratorium för analys. Du blir remitterad till sjukvårdens hudmottagning dit du kommer kallas för vidare utredning och vård.

Behandlingstid

15 min

Antal behandlingar

-

Indikationer

Hudförbättrande, Leverfläck

Risker

-

Boka en kostnadsfri digital konsultation så svarar vi på alla dina frågor