Botox panna

Rynkreducering – Panna

En estetisk injektionsbehandling med muskelavslappnande medel i pannan minskar linjer och rynkor i i området.

 

Om behandlingen

Det finns två muskler i pannan (frontalis musklerna). Dessa uppåtdragande muskler kallas levatorer och bidrar till att vi kan lyfta ögonbrynen. I takt med stigande ålder orsakas ofta horisontella rynkor i området.

Inledningsvis uppkommer rynkorna dynamiskt, vilket innebär att de försvinner när muskeln slappnar av. Över tid brukar de sedan etableras och stanna kvar även när muskeln är i viloläge, då kallar vi rynkan för statisk.

Att behandla musklerna med muskelavslappnande medel är ett effektivt sätt att minska och ofta få oönskade uttryck att helt försvinna. Huden i det behandlade området blir mer jämn och får mer lyster.

Du kan läsa mer om muskelavslappnande läkemedlen på FASS:

Behandlingstid

30 min

Antal behandlingar

3 - 4 ggr per år

Risker

Vanliga: Övergående svullnad, ömhet, blåmärken. Oönskad påverkan av omkringliggande muskler. Ovanliga: Tyngdkänsla

Före behandlingen

Injektionsbehandling föregås alltid av en obligatorisk konsultation. Den måste göras minst 48h innan din behandling. Vi rekommenderar konsultation via telefon eller FaceTime. Du kan även boka en konsultation på kliniken. Alla våra konsultationer är kostnadsfria.

Denna regel gäller dig som är ny kund hos oss alternativt att det passerat mer än 6 månader sedan ditt senaste besök.

 

Efter behandlingen

Rör ej instickshål då det finns risk för att bakterier tar sig in och orsakar infektion. Huden är dock fantastisk och stänger sig på bara några timmar. Du kan sminka dig med undantag från själva instickshålen. Tvätta dig som vanligt med rengöring och vatten på kvällen.

Avvakta med fysisk ansträngning i 1-2 dagar för att minska risk för extra svullnad och obehag. Vid fysisk ansträngning och ökad cirkulation riskerar toxinet migrera och slutresultatet av behandlingen kan därför bli sämre eller ojämnt.

Du bör räkna med att känna dig öm, ibland blå och svullen i någon eller några dagar efter din behandling.

Vanliga frågor

Gör det ont?

Själva nålen är oerhört tunn och ger inte upphov till nämnvärt obehag. I vissa fall kan en kortvarig svidande känsla upplevas i samband med själva injektionen.

Hur länge håller det?

Effekten startar efter 1-3 dagar, full effekt garanteras efter ca 14 dagar, effekten avtar sedan gradvis och är ofta helt borta efter ca 3-5 månader.

Vad kan man få för biverkningar?

Övergående svullnad, ömhet, blåmärken.
Många får en positiv upplevelse av sin behandling medan någon känner obehag på grund av minskad kontroll av rörelseförmågan i området. Denna känsla försvinner inom 1-2 veckor.

Resultatet kan ibland upplevas som ojämnt under insättningsperioden, detta beror på att musklerna ibland påverkas olika snabbt. Det brukar rätta till sig i takt med att svullnad och inflammation avtar. Först efter 14 dagar kan man utvärdera slutresultatet av behandlingen.

Om ojämnheter kvarstår efter 14 dagar bokas ett kostnadsfritt återbesök så hjälper vi dig.

Denna behandling ska alltid utföras av erfaren sjuksköterska eller läkare. I händelse av att frontalismuskeln blir ”överbehandlad” upplever patienten att ögonbrynen sjunker och tyngdkänsla infinner sig. Man ser då trött ut och kan få huvudvärk. Detta är inte farligt men obehagligt. Tillståndet går alltid över av sig självt inom någon till några veckor.

Det finns inga bestående risker.

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss.

Boka en kostnadsfri digital konsultation så svarar vi på alla dina frågor